Selasa, 01 Agustus 2017

Faedah Daun Beluntas

Faedah Daun Beluntas. Daun beluntas merupakan tanaman yang sangat mudah dijumpai. Tanaman ini masih sangat alami dan banyak dijumpai di daerah luar bandar. Tumbuhan liar yang boleh tumbuh di mana-mana. Di daerah luar bandar beluntas sudah menjadi pagar hidup. Beluntas boleh dimakan sebagai sayur setiap harinya. Banyak olahan yang boleh dibuat. Sehingga banyak orang desa yang tidak setiap hari belanja sayur kerana adanya pekarangan luas untuk menanam sayur-sayuran sebagai materi keperluan sehari-hari

Faedah daun beluntas memang masih samar-smar. Kerana belum bnanyak orang yang tahu perihal khasiatnya. Membasmi busuk tubuh yakni salah satu khasiatnya. Kebanyakan orang makan daun beluntas tanpa tahu khasiatnya. Meraka mengikuti orang lain yang memakannya tanpa betanya apa khasiatnya.

Faedah Daun Beluntas

Seperti kita tahu aneka macam problem yang timbul dari busuk badan. Seperti membuat busuk pada baju menjadi tidak enak , tidak Percaya Diri bergaul. Selalu merasa tidak selesa juga dirasakan.

Faedah daun beluntas memang tidak serta merta dirasakan. Semua berproses dengan adanya kebiasaan yang teratur. Membasmi busuk tubuh boleh dirasakan.

Banyak cara yang boleh dilakukan. Salah satunya dengan merebus 15 gram daun beluntas , 5 gram daun pinang dan garam dapur secukupnya. Kemudian larutkan dalam 3 gelas air sehingga tinggal satu gelas. Kemudian ditapis selepas sejuk dan diminum 2 kali sehari.

Selain itu , cara mudahnya dengan memproses daun beluntas menjadi urap. Di campur dengan sayur-sayuran yang lain , sepeti daun papaya , kacang panjang , atau daun ubi kayu. Dengan teratur kita memakannya sebagai lauk akan sangat baik. Kemudian untuk lebih baiknya lagi dimakan secara teratur. Kita boleh merebus sampai empuk kemudian memakannya bersama menu makan atau ditambah dengan sambal kelapa. Sambal yang dibuat daripada bawang putih , cili , garam dan parutan kelapa.

Bahkan banyak pula orang yang menyukai sayur-sayuran hanya memakan daun beluntas mentah tanpa di masak. Mereka memetik pribadi dicuci dan dimakan. Ini malah akan mengekalkan khasiatnya dari pada direbus dahulu. Namun untuk jaman semodern ini tidak banyak orang mau melakukannya. Bahkan hanya boleh dikira jari.

Selain dibuat urap atau direbus , baun beluntas juga boleh dijadikan geneman atau botok (dalam istilah jawa). Caranya dengan memotong kecil kecil dan lembut daun beluntas kemudian campurkan dalam bumbu yang terdiri daripada bawang merah , bawang putih , tempe busuk yang masih indah , garam gula , cili , dan bumbu penyedap. Rempah itu di uleg sampai lembut kemudian di beri parutan kelapa. Kemudian di campur menjadi satu. Setelah sebati , daun beuntas yang sudah dipotong tadi dimasukkan. Di campur dengan rata. Diberi air sedikit. Setelah sebati , kemudian dimasukkan ke daun pisang dan dibungkus. Dibungkus dengan rapi dan memastukan airnya tidak tumpah dan di masukkan ke periuk pemasak. Tunggu sehingga daunnya bermetamorfosis coklat tanda bahawa makanan kita sudah matang. Aturan makannya pun boleh kita lakukan 2-3 kali dalam seminggu. Ini merupakan salah satu lauk yang lazat. Lauk tradisional yang membawa sensasi tersendiri serta membawa manfaat.

Dan di zaman yang serba praktikal ini , daun beluntas boleh ditambahakan dalam materi membuat nugget ayam. Dengan resipi nugget yang biasanya dilakukan kemudian ditambah dengan campuran daun beluntas yang di iris-iris. Akan menambah lazat nugget sebagai lauk herba yang sihat.

Manfaat daun beluntas akan terasa bila dimakan dengan teratur. Tidak sukar hanya memerlukan ketelatetan extra. Menjadi Percaya Diri itu butuh perjuangan. Bukan usaha dengan berperang tetapi dengan membiasakan diri.

Baca Berbagai Macam Faedah Daun Pisang

Tidak ada komentar:

Posting Komentar